Liquido d’Oro

Liquido d'Oro

Olijfolie: 'n heel verhaal achter glas

Veel horecazaken serveren vooraf brood. Vaak met simpele olijfolie. Maar... dit is de eerste kennismaking van gasten met uw restaurant! Maak dat moment dus zó goed, dat mensen denken: als dit al zo lekker is, laat die kaart dan maar komen! Ridder Drost kwam als backpacker jaren geleden bij een olijfgaard in Toscane terecht. Daar raakte hij verslingerd aan de fles. Olijfolie, wel te verstaan. Want die smaakte hier veel lekkerder dan thuis. Ridder draaide zelf een poos in de Toscaanse gaard mee voor hij zijn bedrijf startte: Liquido d'Oro, het vloeibare goud.

Pannenplakker

Alle oliën van Liquido d'Oro zijn extra vergine; dus van de eerste koude, onaangetaste persing. Normaal gesproken zit er nog vocht en vruchtvlees in deze olijfolie. Dat vocht gaat spetteren in de pan en het vruchtvlees verbrandt. De industrie gebruikt veelal een afvalproduct en creëert hiermee een olie via raffinage. Hierdoor gaan vaak alle goede en gezonde elementen verloren. Liquido d'Oro wil dichter bij het oorspronkelijke product blijven. Ze zuiveren op een natuurlijke manier, al bij de eerste persing, en spoelen de olie over een harsfilter, zodat de deeltjes vruchtvlees eraan blijven plakken. Het vocht wordt eruit gehaald door extra lang te centrifugeren. En verder voegen ze biologisch citroenzuur toe. Dit haalt het plakkerige eruit, zodat de olie veel vloeibaarder wordt en makkelijker door de pan beweegt.

Luie bomen

De vorm en ruimte die de olijfboom heeft, beïnvloeden de smaak. Als je de binnenkant van de boom goed open snoeit, kan het pure zonlicht er aan alle kanten bij en worden alle olijven tegelijk rijp. Gevolg? Een consequente smaak. Immers, het sap van veel rijpe en één onrijpe sinaasappel wordt zuur door die ene onrijpe vrucht. Zo proef je ook een onrijpe olijf door de hele olie. Liquido d'Oro werkt met boeren die op deze oude manier cultiveren en biologisch verbouwen, zonder pesticiden. Deze boeren doen aan 'professioneel negeren'. Ze mesten de boom een tijdje niet, anders wordt hij lui. Water geven ze evenmin, want dat trekt in de olijf. De boom moet zo dus goed zijn best doen voor voeding en water en dat zorgt voor meer smaak.

Elk gerecht z'n eigen fles

Liquido d'Oro biedt verschillende olijfoliën. Il Primo Sinolea, is geschikt voor onder meer soep, op groenten en bij brood met zeezout. De lichte citrussmaak van Il Terzo Terra di Foggia is goed te gebruiken door salades en dressings en bij zoete aardappelen, rood vlees en sterk smakende vis. De echte Italiaanse keuken met zijn pasta's, pizza's, mozzarella en ricotta vaart wel bij de pure smaak van Al Basilico. En koks die zelf tapenades en oliehoudende sauzen bereiden, en op de beste manier willen bakken en braden, werken graag met de rode Il Sesto Fruttato.

Meer weten?

In dit artikel uit ons magazine 'tlekkerst geeft Ridder Drost verschillende bereidings- en presentatietips. Ook leest u hier meer over de bijzondere olijfoliën van Liquido d'Oro. Wilt u zelf de smaken van deze olijfoliën ervaren? Vraag dan uw Horesca horeca-adviseur om een proefpakket. Laat u ons weten wat u van deze producten vindt?

Magazine 'tlekkerst

Magazine 'tlekkerst
LEES VERDER

Insectensnacks van Nochey

Insectensnacks van Nochey

Bestel gratis een proefpakket

Ambachtelijke friet

Ambachtelijke friet LEES VERDER

Deeg van Pain a la Carte

Deeg van Pain a la Carte

Bestel gratis een proefpakket

LEES VERDER