Callebaut

Callebaut

Culinaire creaties met chocola

Wat willen uw gasten als het gaat om (chocolade)desserts? Chocolademerk Callebaut onderzocht het. Op basis van de onderzoeksresultaten geeft Ton Jongejan, Chocolate Academy Chef bij Callebaut, tips.

Het goede nieuws: gasten willen dolgraag chocoladedesserts. Dat blijkt uit onderzoek. Het minder goede nieuws: ze blijven vasthouden aan de klassieke chocodesserts... Logisch dat we dan ook op menig menukaart dezelfde nagerechten vinden. Weinig onderscheidend dus. Toch bieden zowel de klassiekers als kant-en-klaardesserts volop mogelijkheden om een creatieve draai aan te geven.

Bol van de chocola

"Neem nou de nummer 1 van de desserts, de dame blanche. Presenteer hem eens in een chocoladebol en giet er aan tafel warme chocoladesaus overheen, zodat de bol wegsmelt. Dat geeft een enorm andere beleving. Laat voor nog meer beleving je gasten de saus zelf schenken", stelt Ton. Een zelfgemaakte chocolademousse ziet hij voor chefs als kans om een eenvoudige draai aan kant-en-klaardesserts te geven. "Zelf maak ik dit in vijftien minuten met Origine chocolade, eieren, slagroom en suiker. Resultaat: mooiere binding en een zacht romig mondgevoel."

Callebaut_Leverancierspagina_425x283px.jpgSamen lepelen?

Een opvallende uitkomst uit het onderzoek is dat veel tafelgenoten hun toetjes wel met elkaar willen delen. Daarom bedacht de chocoproducent een dessertbox met allerlei chocoladevarianten en decoraties. "Ook als kok stel je simpel zelf zo'n box samen. Met chocolademousse, cremeux, biscuitjes, crumbles, frambozen. Voor gasten leidt de box tot een gezellig effect, net als vroeger met fonduen. Voor de bediening is het ook handig, want de hele tafel deelt één box."

Beter af met eigen brownie

In de top 3 van desserts staat volgens het onderzoek de brownie. "Meestal zijn ze cakeachtig, terwijl hij smeuïg, fudgy en niet droog moet zijn. Maak hem daarom zelf", roept Ton op. "Doe dat op een rustig moment en in grote hoeveelheden. Bewaar je voorraad in de koelkast of diepvries." Voor een gezonde draai in de richting van powerfood tipt hij toevoeging van cranberry's. "Of combineer met amarenakersen, ijs en amarenasaus voor een vrolijk kleurenpallet: paars/rood van de saus, wit van het ijs, een zwart spikkeltje van wat vanille en de mooie, bruine brownie."

Gezonder tafelen voor chocoholics

Uit ander onderzoek blijkt dat consumenten gezonder willen tafelen. Hoe valt dat te rijmen met chocola? "Met name millennials gaan bewuster om met eten. Zij willen wel chocola, maar verdiepen zich graag in wat er precies in zit, waar het vandaan komt. Dat geeft de horeca kans om op in te spelen. Integreer bijvoorbeeld groenten of kruiden in je chocoladecoraties. Of werk met ingrediënten die invloed hebben op het welzijn. Zoals groene matchathee en spirulina."

Belangstelling?

Voor meer tips, recepten en onderzoeksresultaten verwijzen we naar dit artikel uit magazine 'tlekkerst. Als u belangstelling heeft voor een workshop-dessertmiddag van Callebaut, neem dan contact op met uw horeca-adviseur. Ook als u meer informatie wilt over de producten van Callebaut.

Magazine 'tlekkerst

Magazine 'tlekkerst
LEES VERDER

Insectensnacks van Nochey

Insectensnacks van Nochey

Bestel gratis een proefpakket

Ambachtelijke friet

Ambachtelijke friet LEES VERDER

Deeg van Pain a la Carte

Deeg van Pain a la Carte

Bestel gratis een proefpakket

LEES VERDER