Bieterbal

Byebye bitterbal, hello bietenbal

De Bieterbal won in 2016 een award op de Horecava, vanwege de gastgerichtheid en bijdrage aan een betere wereld. Wij zijn onder de indruk van de smaak van deze unieke vegetarische snack die beslist een plek in ons assortiment verdient.

Bedenker Jonathan Karpathios beantwoordt hieronder enkele vragen over de Bieterbal.

Wie bedenkt er nou een bietenbal?

"Een wakker geworden kok. Ik werkte jaren voor de beste koks van Europa – ook in tweesterrenrestaurants. Mijn drive was: de beste kok van Nederland worden en in de top 100 beste restaurants komen. Tot ik vader werd... Toen keek ik ineens anders naar de blauwvintonijn in de keuken en besefte ik: dit uitstervende ras laten we tienduizenden kilometers vliegen, omdat een rijke gek het wil eten. Hoe zwaar belast ik het milieu daarmee? Mijn conclusie? 'Ik werk eraan mee dat de volgende generatie geen toekomst kan hebben.' Daar kon ik niet meer mee leven."

Bietjes, smaakt dat echt?

"De meeste mensen vinden de Bieterbal lekkerder dan een bitterbal. Hij is ook helemaal zonder E-stoffen en dat is uniek in de snackwereld! Dus geen bindmiddel en smaakversterkers. Want denk je nou echt dat die in de allereerste bitterbal zaten? Het kostte me wel een jaar om ze eruit te krijgen. Producenten geloofden er niet in dat dit kon. Maar dankzij een roux met geraspte en geblancheerde bietjes met kaas als bindmiddel, lukte het. Zo ontstond ook de structuur van vlees. En de smaakversterker? Dat werd sinaasappelschil."

Wat zit er verder in?

"80 procent van de bal bestaat uit verse bieten en bietensap uit de Noordoostpolder van biodynamische teelt. Dan nog verse uien, verse knoflook en verse lavas. En verder specerijen, zout en gist, net als tarwebloem en palm-, raap- en kokosolie. Dat is het."

We stelden Jonathan nog meer vragen en bovendien gaf hij nog verrassende tips voor de bereiding. Lees er alles over in dit artikel uit magazine 'tlekkerst. Meer informatie vindt u ook op www.bieterbal.nl.

Interesse?

Wilt u de Bieterbal eens proeven? Neem dan gerust contact op met uw Horesca horeca-adviseur. Laat u ons weten wat u van deze snack vindt? We kijken uit naar uw reactie!

Magazine 'tlekkerst

Magazine 'tlekkerst
LEES VERDER

Insectensnacks van Nochey

Insectensnacks van Nochey

Bestel gratis een proefpakket

Ambachtelijke friet

Ambachtelijke friet LEES VERDER

Deeg van Pain a la Carte

Deeg van Pain a la Carte

Bestel gratis een proefpakket

LEES VERDER